Sociaal

65+

De jeugd heeft onze toekomst in handen, maar ons verleden ligt veilig opgeslagen bij onze oudere supporters. Daarom dat we hen ook graag betrekken bij onze club. Zo mag iedere inwoner van Merksem die ouder is dan 65 jaar voor €3,5- naar onze thuiswedstrijden in het Jef Mermansstadion komen kijken. Voor die prijs mag men niet enkel plaatsnemen op één van onze overdekte zittribunes, men krijgt ook een gratis consumptie in onze kantine!

Bij elke thuiswedstrijd rijden onze vrijwilligers naar de Merksemse rusthuizen om bewoners die graag naar het voetbal komen kijken, maar niet meer op eigen krachten kunnen komen op te halen. Na de match brengen we deze mensen natuurlijk ook veilig weer terug.

Daar stopt het echter niet.
Op geregelde tijdstippen brengen onze jeugdspelers bezoekjes aan de bewoners van de rusthuizen. Zo gaan onze Duiveltjes er vier keer per jaar een namiddag knutselen. Dit is zowel voor onze spelertjes als voor de bejaarden telkens weer dolle pret. Onze oudere jeugdspelers schieten in actie bij grotere evenementen in het rusthuis. Zij helpen bewoners bijvoorbeeld van hun kamer naar de Kerstmarkt.

Multi-cultureel

Binnen onze club kennen we heel wat nationaliteiten, maar daar maken wij geen probleem van, wel in tegendeel! Het is boeiend om mensen met diverse achtergronden samen te zien voetballen op het veld of elkaar te helpen naast de lijn. Dat is niet altijd gemakkelijk, maar mits duidelijke afspraken, lukt het ons aardig! Binnen onze club is er totaal geen plaats voor racisme of ander asociaal gedrag.

Uiteindelijk spreken al onze leden dezelfde talen: Nederlands, voetbal en wederzijds respect!

Dat respect voor elkaar zit vooral in kleine dingen. Wie geen varkensvlees wil eten, kan bijvoorbeeld een kippenburger krijgen. Eind 2007 vierden we ons groot clubfeest met frieten en couscous, iets moeilijker te organiseren, maar wel veel plezanter voor iedereen om te komen!

Diversiteit

Iedereen moet bij ons de kans krijgen om te voetballen of om te komen kijken. G-voetbal (voetbal voor mentaal gehandicapten) staat bij ons nog in z’n kinderschoenen, maar we timmeren hard aan de weg. Na ons eerste succesvolle G-tornooi in 2008, hebben we beslist om hier een jaarlijkse traditie van te maken.

Voetbal en autisme is ook al geen evidente combinatie, maar mits wat voorlichting en kleine aanpassingen toch perfect realiseerbaar binnen onze jeudwerking.

Werkvormm

Reeds enkele jaren loopt er een mooi project in samenwerking met Werkvormm.

Werkvormm ontfermt zich over langdurige werklozen (wat de redenen ook mogen zijn) en tracht hen via doelgerichte opleidingen  (terug) een plaatsje in het werkcircuit te doen bemachtigen. Vooral metaal, horeca en onderhoudswerken zijn hun scoops.

De dames en heren van werkvormm hebben met grote ijver en werklust de wildgroei van onkruid in ons stadion aangepakt, nieuwe dug-outs geplaatst voor de tribune en de zijramen van de hoofdtribune vervangen.

Dit pilootproject was zo’n groot succes dat het inmiddels navolging gekregen heeft bij verschillende clubs uit eerste nationale! Iets waar wij en Werkvormm best fier op mogen zijn.

Wie in contact wil komen met Werkvormm, kan dat altijd via onze club doen.

Justitie

Wie in zijn leven een misstap begaat en met het gerecht in aanraking komt, moet niet steeds naar de gevangenis. De jongste jaren worden voor kleine vergrijpen door de rechter steeds vaker taakstraffen uitgesproken. De veroordeelde moet dan niet naar de gevangenis, maar moet zich een aantal uren ter beschikking stellen van de gemeenschap.

Op onze club is er steeds werk genoeg en wij zijn dus maar al te blij met de hulp die deze mensen kunnen bieden. Waarom ze gestraft werden, mogen we nooit vragen, maar dat doet er ook niet toe. Zo snel ze bij ons aan de slag zijn, maken we er het beste van. Ze zijn niet langer de gestrafte, maar de medewerker!

De ervaringen zijn overwegend goed voor beide partijen. Onze medewerkers krijgen enorme hulp en eenmaal hun straf uitgezeten, komen sommige gestraften nog terug, als vrienden van KMSC!

Eerlijke handel

In onze kantines serveren we al jaren wijnen en fruitsappen uit de wereldwinkel. De Oxfam-Wereldwinkels is een democratische vrijwilligersbeweging die door haar strijd voor een rechtvaardige wereldhandel opkomt voor ieders recht op een menswaardig leven.

Producten uit de wereldwinkel zijn niet alleen lekker, maar we krijgen ook de garantie dat er een eerlijke prijs werd betaald aan de producerende boeren.

Door het verkopen van deze producten steunen we niet enkel de derde wereld, we maken onze clubleden ook bewust dat er naast eerlijke handel nog steeds oneerlijke handel bestaat.

Toegankelijkheid

Wij willen een laagdrempelige club zijn, letterlijk en figuurlijk. We hebben dan ook behoorlijk wat moeite gedaan om ons stadion toegankelijk te maken voor rolstoelgebruikers, kinderwagens en mensen die slecht te been zijn. Iedereen moet bij ons in alle comfort naar de match kunnen kijken.

Ook onze website werd ontworpen met de nodige aandacht voor blinde en slechtziende surfers.