Historiek

Enkele belangrijke data

15 juli 1921

Stichting van St Jan in het patronaat St-Jan Berchmans in de huidige Jaak De Boeckstraat te Merksem. De club trad aan in wat later het Vlaams Katholiek Sportverbond zou worden.

29 juli 1925

Vier jaar na de stichting sloot men aan bij de Koninklijke Belgische Voetbalbond en kreeg men het nummer 544 toegewezen. Dit bondsnummer hoort tot op heden nog steeds toe aan K.Merksem Antwerpen-Nooord SC.

1 juli 1927

Naamsverandering: Sint Jan wordt omgedoopt in Merksem SC

23 Januari 1937

Oud-leerlingen en broeders van het Sint Eduardusinstituut stichten OLSE voetbal.

19 augustus 1941

Fusie tussen Olse Voetbal en Merksem SC: nieuwe naam Olse Merksem SC

13 april 1951

Koninklijke onderscheiding leidt tot nieuwe naamswijziging: Koninklijke Olse Merksem SC

Seizoen 1975-1976

De wegen van Olse Voetbal en Merksem scheiden en  we gaan verder onder al weer een nieuwe naam.  Koninklijke Merksem SC.

Seizoen 2012 - 2013

Voortaan gaan we door het leven als Koninklijke Merksem Antwerpen - Noord SC.  Deze naamsverandering is het gevolg van het  engagement dat de club is aangegaan om in Antwerpen - Noord en meer bepaald in de wijk Luchtbal het sociale weefsel te verstevigen door er opnieuw voetbalactiviteiten te organiseren.

Eerste elftal door de jaren heen

Bij de stichting in 1921 kwam onze club uit in een competitie die later zou uitmonden in het Vlaams Katholiek Sportverbond.

In 1943 promoveerde het toenmalige Olse Merksem voor het eerst naar de Nationale
reeksen waar men zich een drietal jaren kon handhaven.In 1951 beukten we de poorten naar de hogere reeksen opnieuw open en ditmaal om er bijna dertig jaar te blijven.
Hoogtepunten waren de promoties naar tweede afdeling, een eerste keer in 1959 en een laatste keer in 1973.
Na enkele jaren Provinciaal Voetbal kwamen we nog eens terug, aanvankelijk erg succesrijk, maar het avontuur was dit keer geen lang leven beschoren.

Foto: Kampioen 1973

Een nieuwe wind

Seizoen 2004 - 2005

Voor het eerste elftal - in Tweede Provinciale - werd het  een eerder grijs seizoen met een twaalfde plaats als resultaat. Het grote nieuws kwam echter in april vanuit onze jeugdafdeling. Na een schok  met kracht acht op de Schaal Van Richter in het Merksemse voetbalwereldje tekenden bijna tweehonderd jeugdspelers een aansluitingskaart bij onze club.

Seizoen 2005 - 2006

Voor aanvang werden we als degradatiekandidaat nummer één bestempeld, maar het werd een seizoen om niet snel te vergeten. Op het einde van de rit mochten we de kampioenenschaal in de hoogte steken en promoveerden we naar Eerste Provinciale.

Seizoen 2006 - 2007

Met nagenoeg dezelfde spelerskern vatten we het avontuur aan. Al snel blijkt dat we niet opgewassen zijn tegen de fysieke kracht van onze tegenstanders. Degradatie is ons trieste lot. Ondertussen worden er in de bestuurskamer plannen gesmeed om de infrastructuur op te waarderen.

Seizoen 2007 - 2008

Eindigen doen we op een vijfde plaats en omdat we de tweede periodetitel binnenhalen mogen we deelnemen aan de eindronde. Het wordt geen succes en we moeten ons opmaken voor een extra jaar in Tweede Provinciale. De jeugdafdeling bloeit als nooit tevoren.

Seizoen 2008 - 2009

Ondanks een tweede plaats en winst van de derde periodetitel moeten we ons verblijf alweer met een seizoen verlengen. Onze jeugdploegen spelen Provincial voetbal en de plannen voor een kunstgrasveld in het Jef Mermansstadion krijgen concrete vorm.

Seizoen 2009 - 2010

Deze keer is het wel Bingo! Een tweede plaats achter het ongenaakbare Mariekerke en winst in de beslissende wedstrijden van de eindronde tegen Sint Job brengen ons terug naar Eerste Provinciale. De club telt zeshonderd leden.

Seizoen 2010 - 2011

We spelen zowat de hele heenronde op verplaatsing omdat in het Jef Mermansstadion een kunstgrasveld wordt aangelegd. Sportief doen we het ook meer dan behoorlijk en we eindigen zevende.

 

 

Seizoen 2011 - 2012

Deze jaargang wordt overschaduwd door de plotse dood van Bobsam Elijeko. Op een koude novemberdag tijdens de competitiewedstrijd tegen Exc Kaart bezwijkt hij aan een hartkwaal. Deze gebeurtenis laat ook op sportief vlak zijn sporen na en we rijgen de verliesmatchen aan elkaar. Het bestuur grijpt in en plots vinden we terug het goede ritme. Net op tijd want door de winst van de eerste periode mogen we deelnemen aan de eindronde. We vegen alle tegenstand uit de weg en mogen ons opmaken voor een verblijf in Bevordering.

Seizoen 2012 - 2013
Ons eerste seizoen sedert jaren in Nationale verliep aanvankelijk naar wens. Op het einde van de heenronde hadden we ons op een comfortabele plek in het klassement genesteld. Na nieuwjaar liep het echter compleet mis en moest een trainerswissel doorgevoerd worden. Coach Darko werd vervangen door Philip Van Dooren die ons tot grote opluchting van de hele club naar een veilige haven loodste.

Met dank aan Dhr Raymond Lermusiaux voor het ter beschikking stellen van zijn mooie archief.